logo

ART SUİTES HOTEL  YALIKAVAK  SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  POLİTİKALARIMIZ

 Otelimiz, sürdürülebilirlikle ilgili olarak, Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı’nın yükümlülüklerini yerine getireceğini ve sürdürülebilirlik performansının artırılması için sürdürülebilir yönetim sisteminin sürekli iyileştirilmesini taahhüt eder. Sektörün durumu, çevresel, toplumsal, teknolojik, ekonomik ve kültürel riskler, mevzuat kaynaklı değişiklik ve güncellemeler dolayısıyla yönetim sistemimiz sürekli gözden geçirilmekte, gerekli olması durumunda sistem ve politikalar güncellenmektedir

“Sürdürülebilirlik politikalarımız” şirketimizin bu konudaki taahhüdü mahiyetindedir. Bu noktadan hareketle tüm yönelimlerimiz bu niyet ve istikamette olacaktır. Amacımız otelimizde temel alanlarda, sürdürülebilirlik prensibini bir “iş yapış şekline” dönüştürebilmek, kurumsal hafızaya kazandırabilmektir. Çabalarımızın başarıya dönüşmesi ve süreklilik kazanması ancak çalışanlarımız, misafirlerimiz, iş ortaklarımız, tedarikçilerimiz, çözüm ortaklarımız, yakın çevremizdeki tüm muhataplarımızla birlikte hareket ederek yaygınlaştırmak ve her geçen gün güçlendireceğimiz bir ortaklık haline getirmek ile mümkün olacaktır. Sürdürülebilirlik yaklaşımının ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilen personellerin bilinçlendirilmesi, sürece dahil olabilmeleri için fırsatlar verilmesi ve gelişim fırsatlarına katkıda bulunabilmeleri oldukça değerlidir. Bu bağlamda yıllık eğitim planlamalarımızda ve oryantasyonlarımızda; sosyal haklar, yerel istihdamın desteklenmesi, doğal yaşamın korunması, vahşi yaşamı destekleme, yakın çevrenin tarihi turistik yerleri, kültürel zenginliği, ekolojik çeşitliliği, enerji ve su tasarrufu, çevre faaliyetleri-geri dönüşüm sistemimiz, yerel kaynaklara yönelim gibi eğitim konularımız yer almakta, işletme içerisinde sürdürülebilirlik felsefesinin yaygınlaştırılması için çalışılmaktadır. Iş stratejilerine paralel insan kaynakları yönetimi ile tüm şirket ve bölümlere iş sonuçlarının iyileştirilmesine yönelik stratejik destek vermek, yüksek performans kültürünü oluşturup teşvik ederek, tüm paydaşlar için değer yaratılmasına katkıda bulunmak temel hedeftir. Tüm bunların yanı sıra gerek oryantasyon eğitimi gerek ise yıllık eğitim ihtiyaçlarına göre belirlenen profesyonel düzeyde eğitimler ile farkındalıkların her anlamda arttırılması hedeflenmektedir. Sürdürülebilirlik çalışmaları, Otel Yönetimleri koordinasyonunda olup, bu alandaki faaliyetlerimiz ve performansımızın değerlendirmesi daima paydaşlarımızın beklenti ve görüşlerine açıktır .

 

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EKİBİ

Tesisimizde yer alan sürdürülebilirlik ekibi ;  Sürdürülebilir yönetim sisteminin kalite, ekonomi, yönetim, çevre, kültür, insan hakları, sağlık ve güvenlik konularında tüm çalışanlar tarafından belli politikaların uygulanmasını, hedefler belirlenmesini ve hedeflere ulaşılıp ulaşılamadığının izlenerek işletme yönetim süreçlerinin sürekli iyileştirilmesini sağlamaktadır. Belirlenen hedeflere ulaşılması halinde yeni hedefler belirlenmekte, Ulaşılamaması durumunda, hedeflerimiz, politika ve uygulamaları gözden geçirilir. Bu sayede sürekli iyileştirmeyi sağlamaya gayret gösteririz.

 

ÇALIŞAN KATILIMI

Otelimizin yönetim sisteminin en önemli unsuru çalışanlarımızdır. Çalışanlarımız yönetim sistemimizde ve sürdürülebilirlikle ilgili politika ve uygulamalarımızda neler yapmaları gerektiğini bilmektedirler. Çalışanlarımızdan gelen geri bildirimler doğrultusunda sistemimizi gözden geçiririz ve iyileştiririz.  İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri, Mutfak/servis/masaj vb. personel için hijyen eğitimleri, su ve enerji tasarrufu, kimyasal madde kullanım kuralları, yangından korunma, ilk yardım, vb. konularında yıllık eğitim planları uygulamaktayız. Çalışanlarımız tüm eğitim materyallerimize ücretsiz ve açık bir şekilde erişebilmektedir. Otelimiz 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine uymayı taahhüt etmektedir ve çalışana en az asgari ücret vermektedir. Ayrıca 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyumu da otelimiz taahhüt eder. Otelimiz, sürdürülebilirlik faaliyetlerini yönetmek için bir “Sürdürülebilirlik Ekibi” oluşturmuştur.

 

ÇALIŞAN VE İNSAN HAKLARI

 Otelimiz, 4857 sayılı İş Kanunu’nun ilgili hükümlerine uymayı taahhüt etmektedir ve çalışana en az asgari ücret vermektedir. Otelimiz ayrıca, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa ve 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa uyumu da taahhüt eder.  Çalışanların mutlak memnuniyetinin sağlanması, önem arz eden öncelikli bir konudur. Bu bakış açısı ile, çalışanın başta yasal hakları olmak üzere, işletmemizin yan haklar olarak sağladığı bazı faydalar da dahil olmak üzere; çalışma ortamı, psikolojisi, öz motivasyonu, performansı kısacası iş yerindeki tüm konforunun sağlanması yönetimin sorumluluğundadır. Otellerimizde yabancı uyruklu çalışan sayımız olmakla birlikte, farklı milletlerden misafirlere hitap eden, uluslararası düzeyde hizmet veren bir işletme olarak misafir veya konuklarımız için milliyet, ırk, dil vb. ayrımı yapmak hem otelcilik hem de çalışma prensiplerimize aykırıdır. Dolayısıyla farklı ülke veya milliyetlerden olan çalışanlarımızın da tüm özlük işlemleri, yasal prosedürlere uygun olarak takip edilmekte, otel içerisinde tüm çalışanlarımıza herhangi bir özelliği göze alınmaksızın eşit imkanlar sunulmaktadır.

 Sürdürülebilirlik Perspektifi:

 
               

SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sosyal sürdürülebilirlik kriterleri şirket içinde uygulanan istihdam koşul ve haklarını, çalışanları sağlık, güvenlik, refahını, çoğulculuk ortamını ölçmektedir. Ayrıca diğer paydaşlarla olan ilişkinin düzey ve kalitesi de sosyal sürdürülebilirliğin önemli bir parçasıdır: Tedarikçiler, müşteriler, şirketin mal ve hizmetinden etkilenen coğrafyalardaki topluluklar, rakip şirketler sosyal sürdürülebilirlik ekosisteminin bir parasıdır. 

Yaratılan mal ve hizmetlerin tüm paydaşlar üzerindeki etkisinin anlaşılması aslında bir risk kontrol mekanizması olarak da görülmelidir.  Tedarikçilerin çalışma koşulları, çalışanları güvenliği, ve daha güvenli bir tedarik zinciri gibi sosyal sürdürülebilirlik kriterleri şirketleri oluşabilecek riskler hakkında düşünme ve hareket geçme konusunda bir stratejik öncelik haritası çıkarılmasını teşvik edecektir.  Bu konuda öngörülemeyen riskler, şirketlere itibar, müşteri güveni, çalışan bağlılığı gibi birçok konuda zarar verebilir.

            •Topluluk ile İş Birliği:

            •Bölgedeki yerel üreticilerle çalışarak sürdürülebilir tarımı destekleme

            •Yerel çocuklarla sanat ve doğa atölyeleri organize etme

            •Misafir Katılımı:

            •Misafirlerimizin sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesini sağlamak için odalara bilgilendirme materyalleri bırakma

            •Misafirlerin katılabileceği geri dönüşüm sanat atölyeleri düzenleme

            •“Sanat ve Doğa” temalı bir hatıra köşesi oluşturarak misafirlerin katkı sağlayabileceği bir proje geliştirme

             •Çalışanlarımız için sürdürülebilirlik eğitimleri düzenleme

             • Çalışanlarımız tesislerimizde ise başlamadan önce alacakları ücret, çalışma şartları, çalışma saatleri, ücretlerini ne zaman alacakları gibi konularda bilgilendirilirler.

 

 

Zor Zamanlarda Sosyal Sürdürülebilirlik Kurtarıcı Olabilir...

Özellikle ekonomik dalgalanmaların arttığı dönemlerde, şirketlerin paydaş haritalarında hızlı değişiklikler meydana gelebilmektedir.  Talep yetersizliği, hammadde temin zorluğu, istihdam azaltılması gibi şirketlerin üretim koşullarını zorlayan her kalem aslında, bir sosyal sürdürülebilirlik boyut olan ve şirketlerin paydaşları ile ilişkilerini doğrudan ilgilendiren kalemler.  Ekonomik dalgalanmaları arttığı dönemlerde, şirketlerin uzun vadede sosyal sürdürülebilirlik esaslarına göre oluşturduğu sermaye, finansal sürdürülebilirlik olarak geri dönüş sağlayabilir.  Çalışan bağlılığı, müşteri bağlılığı, tedarik zincirinde adil ve dayanıklı ilişkiler kurmak, zor zamanlarda şirketlerin en büyük sermayesi olarak koruyucu bir kalkan oluşturabilir.  Sosyal sürdürülebilirlik bugünün işi değil; stratejik bir bakış açısı ile uzun vadeli planlama gerektiriyor.  Ama adil, yaşanabilir ve dayanıklı sosyal ilişkiler yaratmak, şirketlerin yarınını kurtarmak ve dalgalanmaların boyutunu azaltmak için, göz ardı edilemeyecek bir sermaye birikim yolu. 

 

ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması ve gelecek nesiller için sürdürülebilir bir çevre oluşturulması amacıyla yapılan faaliyetleri kapsayan bir kavramdır. Bu kavram, doğanın dengede tutulması ve insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için hayati öneme sahiptir. Çevresel sürdürülebilirlik, ekosistemlerin korunması, doğal kaynakların verimli kullanımı ve çevre kirliliğinin önlenmesi gibi konuları içerir. Peki, çevresel sürdürülebilirlik nedir ve bu konuda ne tür örnekler bulunmaktadır? Bu blog yazısında, çevresel sürdürülebilirliğin tanımı, önemi, uygulama yöntemleri ve başarı örnekleri üzerinde duracağız.

 

Çevresel Sürdürülebilirliğin Önemi

Çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması ve ekosistemlerin dengede tutulması için kritik bir öneme sahiptir. İklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi ve çevre kirliliği gibi küresel sorunlar, çevresel sürdürülebilirliğin önemini artırmaktadır. Bu sorunların çözülmesi, çevresel sürdürülebilirlik ilkelerinin benimsenmesi ve uygulanması ile mümkündür. Çevresel sürdürülebilirlik, ekosistemlerin korunmasını sağlar. Ekosistemler, canlıların yaşam alanlarını ve biyolojik çeşitliliği içerir. Ekosistemlerin dengede tutulması, canlıların yaşamını sürdürebilmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması için önemlidir. Çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakların verimli kullanımını teşvik eder. Su, enerji, toprak ve hava gibi doğal kaynaklar, sürdürülebilir şekilde kullanılarak korunmalıdır. Kaynakların tükenmesi, gelecek nesillerin bu kaynaklardan faydalanamaması anlamına gelir. Bu nedenle, doğal kaynakların korunması ve verimli kullanılması, çevresel sürdürülebilirliğin temel hedeflerinden biridir. Çevresel sürdürülebilirlik, çevre kirliliğinin önlenmesini sağlar. Hava, su ve toprak kirliliği, insan sağlığı ve ekosistemler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Çevre kirliliğinin önlenmesi, temiz ve sağlıklı bir çevrenin korunması için gereklidir. Çevresel sürdürülebilirlik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği de destekler. Ekonomik sürdürülebilirlik, doğal kaynakların verimli kullanılması ve sürdürülebilir ekonomik büyüme anlamına gelirken, sosyal sürdürülebilirlik, toplumsal eşitlik ve adaletin sağlanmasını hedefler. Bu üç boyut, çevresel sürdürülebilirliğin bütüncül bir yaklaşımla ele alınmasını gerektirir. Sonuç olarak, çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakların korunması, ekosistemlerin dengede tutulması ve çevre kirliliğinin önlenmesi için kritik öneme sahiptir. Bu kavramın benimsenmesi ve uygulanması, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için gereklidir.

            •Otel genelinde LED aydınlatma kullanımı

            •Güneş enerjisi sistemlerine yatırım

            •Odalarda sensörlü aydınlatma ve enerji tasarruflu cihazlar

            •Su Tasarrufu:

            •Düşük debili musluklar ve duş başlıkları

            •Atık suyun arıtılarak bahçe sulamada kullanımı

            •Çarşaf ve havlu değişimlerini misafir talebine göre düzenleme

            •Atık Yönetimi:

            •Organik atıkları kompost yaparak değerlendirme

            •Plastik kullanımını minimize etme (cam şişeler, biyobozunur pipetler vb.)

            •Geri dönüşüm kutularının her odada ve ortak alanlarda bulundurulması

 

EKONOMİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK  

Ekonomik sürdürülebilirliğin önemi, ulusal ve küresel düzeyde ele alındığında, herkesi kapsayan ve benimsenmesi gereken bir ilke olarak açıklanabilir. Mevcut düzeyi iyileştirmek ve geleceği hedefleyerek daha müreffeh bir toplum yaratmak adına ilke olarak benimsenmesi gereken bir kavramdır.

 

 

Ekonomik  Sürdürülebilirlik Amacı

Döngüsel ekonomi yazınında son yıllarda patlama olmasına karşın döngüsel ekonomi kavramlaştırmasının sosyal boyutu eksiktir. Tüketimin dolayısıyla üretimin önemini ve ölçek ya da bağlamın önemini, arazi ve altyapıyı dikkate almazlar. Türkiye’nin de Habitat III toplantısında imzaladığı Yeni Kentsel Gündem (YKG), geleceğin kentleşmesi için küresel bir yol haritasıdır. YKG; ülkenin kentsel politikaları, kentsel mevzuat ve düzenlemeler, kent planlama ve tasarım, yerel ekonomi ve belediye finansmanı ve yereldeki uygulamalar olmak üzere beş katmandan oluşur. Şehirlerin ve insan yerleşmelerinin nasıl planlandığı, tasarlandığı, finanse edildiği, geliştirildiği ve yönetildiği yeniden irdelenerek, ihtiyacımız olan güvenli ve dayanıklı kent amacı doğrultusunda gelişme kaydedilmelidir. Yeni Kent Gündem’inin hedefleri doğrultusunda yoksulluk ve açlığın önlenmesi, kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik gelişme, herkese insan hakkı, cinsiyet eşitliği ve kadınlar ile kız çocuklarının güçlendirilmesi, insan sağlığının geliştirilmesi, doğal çevrenin korunması ve dayanışma; yeni ekolojik-sosyal sözleşme gerekliliğini ve yerelde yaratıcı, kapsayıcı, sosyal ekonomiyi önceleyen yaklaşımların gerekliliğini ortaya koymaktadır.

 

            •Sorumlu Satın Alma Politikası:

            •Oda içi dekorasyon ve sanat eserleri için sürdürülebilir malzemeler tercih etme.

            •Çevre dostu temizlik ürünleri kullanma.

            •Yerel zanaatkâr ve sanatçılardan eserler temin ederek bölge ekonomisini destekleme.

 

ENERJİ TASARRUFU

 Otelimizin enerji tasarrufu politikası bulunmaktadır. Politika, enerji tüketiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, azaltılmasını içermektedir. Otelimiz enerji tüketimini enerji türüne göre gruplamaktadır, farklı birimlerin enerji tüketimleri izlenmektedir. Otelimizde kullanılan toplam enerji türe göre ölçülmektedir. Otelimiz, enerji tüketiminin yüksek olduğu faaliyetleri belirlemekte, bu alan ve faaliyetlerde enerji tüketimini azaltmak için düzeltici önlemler planlamakta ve uygulamaktadır (ısı yalıtım sistemleri, enerji tüketim sınıfı bulunan cihazlardan düşük tüketimlilerin tercih edilmesi, akkor gibi yüksek enerji tüketimli aydınlatmalar yerine led ampullerin kullanımı vs.). Ayrıca otelimiz enerji tasarruflu ekipmanlar kullanmaktadır. Otelimiz enerji tasarrufu konusunda çalışanlarını ve paydaşlarını bilgilendirmekte ve eğitmektedir. Otelimizde Sürdürülebilirlik kapsamında gerçekleşen çevresel unsurlar;

      • Kağıt tüketimini minimuma indirmek için tedarikçi, satın alma ve ofis işlerinde dijital kayıt        sistemi başlatılmıştır.

      • Muhasebe’ de faturalandırma işlemlerinde e fatura uygulamaya geçilmiştir.

      • Ambalaj Atıkları toplanmakta ve yerel idareye kontrollü bir şekilde teslim edilmektedir.

      • Ortak alanlarda kullanılan elektrik, su ve enerji kaynaklarında kullanımını minimuma indirilmesi için bilinçlendirme çalışmaları yapılmıştır.

      • Tüm oda ve alanlarda kullanılan musluklarda parletör uygulaması yapılmış ve su debi ayarlamaları 1 litre kabı 12 sanıyede dolduracak şekilde ayarlanmıştır.

      • Tüm klima sistemi dereceleri 18-23 derece olarak ayarlanmıştır.

      • Tedarikçilerde ecolabel ürün kullanımı önceliklendirilmiştir.

      • Karbon salınımını azaltmak için yerel ve en yakın tedarikçilere öncülük verilmektedir.     Çalışanların sürdürülebilirlik konusunda bilinçlenmesini sağlamak için çalışanlara enerji verimliliğinin arttırılması, su tasarrufunun sağlanması, atık azaltma uygulamaları, çocuk istismarının önlenmesi, yasal hak ve özgürlükler, cinsiyet eşitliği, çevre ve atık yönetimi hakkında periyodik bilgilendirme eğitimi verilmiştir. Elektrik tüketimini %1 azaltmak için aydınlatmalar led ürünlerle değiştirilecek odalarda kartlı sisteme geçilecek, kullanılmayan genel alanlarda aydınlatmalar kapatılacak , hareket sensörlü led lambalara geçilmiştir

 

SU YÖNETİMİ VE ATIK SU

 Otelimizin, su tasarrufu politikası bulunmaktadır. Politikamız, su tüketiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, azaltılmasını içermektedir. Otelimiz, suyun kullanımında tüm yasal gereklilik ve düzenlemelere uymaktadır. Su, yasal ve sürdürülebilir bir kaynaktan gelmektedir. Su tüketimimizi ölçmekteyiz. Misafir veya geceleme başına kullanılan toplam su hesaplanmakta ve raporlanmaktadır. Su tüketimini azaltma hedeflerimiz bulunmaktadır. Buna yönelik olarak otelimiz düzeltici önlemler planlamakta ve uygulamaktadır. Otelimizde su tasarruflu ekipmanlar kullanılmaktadır. Otelimizde çarşaf ve havluların misafir isteğine bağlı olarak değiştirilmesi gibi iyi uygulamalar kullanılmaktadır. Otelimiz su tasarrufu konusunda çalışanlarını ve paydaşlarını bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir. Otelimiz atık suyunun çevreye zarar vermemesi için tüm imkanlarını seferber etmektedir. Atık suyun bertarafı için yerel yönetimin belirlediği düzenlemelere uyulmaktadır. Bu konuda yasal gerekliliklere uyulmaktadır .Otelimizin, su tasarrufu politikası bulunmaktadır.

 

GIDA ATIĞI VE KATI ATIK

Otelimizde bir Katı Atık Yönetim Planı vardır. Plan, atık üretiminin düzenli ölçülmesini, izlenmesini, atıkların azaltılmasını, yeniden kullanımını, geri dönüşümü ve atık bertarafını içermektedir. Katı atıklar gıda, geri dönüşebilir, zehirli/tehlikeli ve organik gibi türlerine göre ayrıştırılmakta, ayrıştırılırken geri dönüşüm ve yeniden kullanım durumları gözetilmektedir. Otelimiz atık yönetimi konusunda çalışanlarını ve paydaşlarını düzenli olarak ve çeşitli görsel ve iletişim materyalleri ile bilgilendirmekte ve yönlendirmektedir. Otelimizde türlerine göre ayrıştırılan katı atıklar yetkili ve lisanslı firmalar tarafından alınmaktadır. Gıda atıkları da dahil olmak üzere katı atıklar türe göre ölçülmektedir. Otelimizde misafir veya geceleme başına katı atık miktarı hesaplanmakta ve raporlanmaktadır. Otelimiz ayrıca, katı atık oluşumunun yüksek olduğu faaliyetleri ve risk alanlarını belirlemiştir. Gıda atıklarını ve israfı azaltmak için düzeltici önlemler planlamakta ve uygulamaktadır. Katı atık bertarafının yerel nüfus veya çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olmaması hedeflenmektedir. Katı atık yönetimi ile ilgili "Sıfır Atık Yönetmeliği" mevzuatına uyum sağlanmaktadır.

Atık miktarını her yıl %2 oranında azaltmak için projeler üreteceğiz. Odalarda, genel alanlarda, restoranlarda tek kullanımlık malzeme yerine dökme ürünlere geçilmesi , israfı engelleyici bilgilendirme yazılarının konması, odalarda plastik bardak yerine cam bardağa geçilmesi. Odalarda plastik bardak yerine porselen bardak kullanılması uygulayacağımız projelerdendir. Gıda atıklarımızı israf etmeyip hayvan dostlarımıza ulaştırmaları için Muğla Belediyesi ile iş birliği yapmaktayız .



KÜLTÜREL MİRASI DESTEKLEME ÇALIŞMALARI

Düzenlediğimiz sanat çalıştayların da ağırladığımız sanatçılar, kültürel sürdürülebilirliği sanat yoluyla anlatırken, misafirlerimize geleneksel ve çağdaş sanatın çevreyle uyum içinde nasıl var olabileceğini deneyimleme fırsatı sunuyoruz.

 

            •Sanat Eserleri ile Farkındalık:

            •Otelimizde yer alan eserlerin bir kısmı sürdürülebilirlik temalı eserler olması

            •Misafirlerimizi sanat yoluyla çevresel farkındalık kazanmaya teşvik eden sergiler düzenleme

            •Sanatçılarla sürdürülebilirlik konulu workshoplar organize etme

            •Sanatçı Destek Programı:

            •Yerel sanatçılara sürdürülebilir malzemelerle üretim yapmaları için destek sağlama

            •Otelimizin duvarlarında geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan eserleri sergileme



BODRUM KÜLTÜREL VE TARİHİ YERLER

Herkesin içinde bir aşk barındırdığı Bodrum, mitler döneminden günümüze kadar Akdeniz’in en gözde yerleşim yerlerinden biri olmuştur. İlk olarak “Halikarnasos” olarak isimlendirilen belde, daha sonra “Bodrum” ismiyle anılmaya başlanmıştır ve “Karya” ismi verilen bölgenin en önde gelen şehirlerinden biri olarak kabul edilmiştir. Bodrum’un en ünlüleri; Yel Değirmenleri ve Bodrum Kalesi, beldenin simge yapılarıdır ve en ünlü ziyaret noktalarının başında gelmektedir. Müze kart; Müze kart ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere bölgedeki birçok antik bölge ve müzeyi ek ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

 

Bodrum Kalesi:

Bodrum Kalesi, 1406-1522 yılları arasında inşa edilmiş olan, Bodrum’un savunmasında önemli görevler üstlenmiş bir yapıdır. Kale, iki liman arasında yapılmıştır. Kare plana sahip olan Bodrum Kalesi, 180×185 metre ebatlarındadır. Kalenin en yüksek noktası olarak kabul edilen Fransız Kulesi ise 47,5 metre yüksekliğe sahiptir. Neden gitmeliyim? Bodrum Kalesi, Bodrum’un simge yapılarının başında gelmektedir ve bünyesinde bulunan Sualtı Arkeoloji Müzesi, burasını Bodrum’un en önemli turistik noktaları içinde saymamızı sağlamaktadır.


Bodrum Antik Tiyatrosu

Göktepe’nin güney yamacında bulunan Bodrum Antik Tiyatro’nun tarihi MÖ IV. yüzyıla dayanmaktadır. Roma İmparatorluğu Çağı tiyatro tarihinin yazıldığı bu önemli yapı günümüzde konser alanı olarak kullanılmaktadır. 1990 yılında restore edilmiş olan tiyatro müthiş manzarası ile halkın kullanımına sunulmuştur. Aynı zamanda, Anadolu’nun en eski antik tiyatrosu olma özelliğini de taşıyan yapı mutlaka görülmesi gereken tarihi bir yerdir. Neden gitmeliyim? Bu etkileyici sanat alanı, günümüzde de çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Hem keyifli bir etkinliği seyretmek hem de bölgenin tarihi dokusunu daha iyi hissetmek için Bodrum Antik Tiyatro, kesinlikle listenizde olmalıdır. Kaçırmayın! Dilerseniz buradaki etkinlikleri takip ederek planlamanızı yapabilirsiniz. Bu arada taş koltuklar biraz sıcak olduğundan yanınızda bir minder getirmenizi öneriyoruz.

Halikarnas Mozolesi



 Halikarnas Mozolesi, Bodrum’un görülmeye değer tarihi yapılarından biridir. MÖ 353 yılında Kral Mausolos adına karısı ve kız kardeşi tarafından yaptırılmıştır ve “Kral Mausollos’un Mezarı” olarak da isimlendirilmektedir. Günümüzde müzeleştirilmiş olan bir mezar anıtıdır. Bodrum Kalesi’ne epey yakın bir konumda bulunmaktadır. Mozole, hem Yunan hem de Mısır mimarisini temsil etmektedir